Úvod » Sušené bylinky » Kopřiva list - pudr


        

Kopřiva list - pudr

Urtica dioica

skladem

 

Číslo produktu: 505a
naše cena bez DPH: 32,2 Kč (1,3 EUR)
naše cena s DPH (21 %):
39,0 Kč (1,6 EUR)

do košíku:
  50 g  

Kopřiva je vytrvalá bylina, z jejíhož plazivého a bohatě větveného oddenku vyrůstá větší počet dutých čtyřhranných lodyh. Vstřícné řapíkaté listy s kopinatými palisty jsou stejně jako lodyha pokryty četnými žahavými a krycími štětinatými chlupy, silně zpevněnými minerálními látkami. Původně se kopřiva vyskytovala po celé Evropě, na východ až do Západní Sibiře a Iránu, zejména v náplavových lužních lesích a na vlhčích humózních lesních půdách od nížin do hor, především podél vodních toků. Dnes je rozšířena jako vytrvalý plevel téměř po celém světě.

Mezi účinné látka patří chlorofyl, kyselina křemičitá, třísloviny, aminy - acetylcholin, histamin, serotonin, karotenoidy, vitamín B1, kyselina pantothenová (B6), glukokinidy, kyselina mravenčí, kyselina octová, vosk, vitamín C, fytoncidní látky a v žahavých chlupech je pryskyřičný sekret.

Kopřiva se nejčastěji používá ve vlasové kosmetice. Není snad nikdo, kdo by neznal kopřivový šampon.  Díky poměrně vysokému obsahu oxidu křemičitého ale velmi dobře působí i na pleť.

Používá se při:

  • Unavených a devitalizovaných vlasech
  • Předčasném vypadávání vlasů
  • lupech
  • křehkých nehtech
  • unavené a ochablé pleti
  • lehčích formách akné

Kopřivu můžete macerovat v oleji, v hydroglycerinovém činidle (1:1 voda a glycerín),  v lihu (tinktury), vytvořit výluh (čaj). Všechny tyto maceráty pak můžete zakomponovat do šamponů,  masek, pleťových krémů nebo tonik.

Vyzkoušet můžete bylinkový ocet na vlasy (Dionýz Dugas)

Připravíme směs ze 4 dílů břízy,  2 dílů kopřivy a 1 dílů levandule. 12 lžic této směsi zalijeme  jedním litrem vinného octa a necháme 10-12 dní macerovat,  občas protřepeme.  Scedíme a používáme 1 díl octa a 2 díly vody - výsledná směs  se vmasírovává do pokozky. Tato voda normalizuje stav vlasové pokožky a používá se po umytí.